Cambridge CXA81 MKII

3 juni 2024

De lat hoger leggen

Met een prijzenkast vol onderscheidingen, waaronder de What Hi-Fi? Best Buy-awards, zette de originele CXA81 geïntegreerde versterker een hoge standaard. Dus, hoe maak je een bekroonde versterker nog beter? We spraken met hoofdingenieur, Nick Brown, om de denkwijze en processen achter de ontwikkeling van de CXA81 Mk II te ontdekken.

Nick, kun je de oorspronkelijke visie achter de CXA81 samenvatten en hoe deze de weg vrijmaakte voor de Mk II? Welke aspecten van de van de originele CXA81 wilde je behouden of verbeteren?

“De CXA81 heeft zich in de loop der jaren door verschillende modellen ontwikkeld, zelfs al vanaf de 650A tot de 651A, met een uitgebreide herziening voor de CXA80. De CXA81 is een veelgeprezen product geworden en heeft vier opeenvolgende jaren de What Hi-Fi? Best Buy-award gewonnen.

Bij elke stap in het ontwerpproces van de CXA81 Mk II waren we ons ervan bewust dat het geluid van de CXA81 zeer goed was ontvangen, dus wilden we niet te ver afwijken van dit kenmerkende geluid, dat we beschouwen als leuk, dynamisch, boeiend en opwindend. Ons hoofddoel was om een extra niveau van definitie toe te voegen aan het huidige kenmerkende geluid in plaats van een grote afwijking.”
Wat waren de belangrijkste doelstellingen voor de CXA81 Mk II vanuit een technisch perspectief? Hoe daagde het team de status quo in versterkerontwerp uit?

“De CXA81 heeft zich gevestigd als een geweldig klinkend, volledig uitgerust product, dus het technische team had één duidelijke missie: Hoe maken we dit product nog beter?

Met zo’n sterk uitgangspunt in de CXA81 leek het niet verstandig om een geweldig product volledig opnieuw te ontwerpen. In plaats daarvan besloten we om elk laatste beetje prestatie uit een versterker in deze prijsklasse te halen. Het klinkt eenvoudig genoeg, maar het was allesbehalve dat! Een van onze teamleden beschreef dit als een beeldhouwer die een bestaand standbeeld afbeitelt om een nieuw niveau van detail te onthullen in plaats van vanaf de grond opnieuw te beginnen.”

Kun je ons door de belangrijkste technische upgrades in de CXA81 Mk II leiden? Hoe vertalen deze upgrades zich in een verbeterde geluidskwaliteit voor de luisteraar?

“De meest voor de hand liggende specificatieverbetering was het upgraden van de ESS Digital to Analogue Converter (DAC) van de ESS Sabre ES9016K2M naar de ES9018K2M. Het upgraden van de DAC gaf ons merkbare prestatieverbeteringen, maar we waren ervan overtuigd dat er nog meer te behalen viel.

Het belangrijkste werk aan de CXA81 Mk II was het afstemmen van componenten, verdeeld in drie fasen: begrijpen, verbeteren en verfijnen.

Allereerst moesten we de exacte gebieden van de PCB-layout die de geluidskwaliteit beïnvloeden begrijpen en de invloed van elk component bepalen. Dit was een moeizame taak, waarbij we het volledige signaalpad volgden en componenten in- en uitschakelden om hun effect op de algehele prestaties volledig te waarderen. Voor elke stap luisterden we naar de aangebrachte wijzigingen en documenteerden hun impact. Alleen met dit begrip konden we naar de verbeteringsfase overgaan.

Aanvankelijk richtte de volgende fase zich op gebieden met de meest significante invloed op de prestaties, waarbij we wisselden tussen combinaties van componenten van meerdere leveranciers. Het is niet genoeg om één component tegelijk te optimaliseren, aangezien de interacties binnen verschillende permutaties soms onverwachte resultaten kunnen opleveren (niet allemaal positief). Het was een iteratief proces, dat maanden van nauwgezet werk vergde tijdens vele luistersessies. Deze fase van het werk resulteerde in vijf unieke varianten van afgestemde prototypes.

De derde en laatste fase was het diepgaand beluisteren van de vijf verschillende versies van de eenheden, waarbij de CXA81 in elk geval als referentie werd gebruikt. Drie eenheden werden al snel afgeschreven, waardoor twee eenheden overbleven, die volgens ons luisterpanel voldeden aan onze missie – voortbouwen op de sterke punten van de CXA81 en tegelijkertijd een ander niveau van detail en een ruimtelijker geluidsbeeld bieden. Er volgde een verdere ronde van mixen en matchen om de beste elementen van deze twee prototypes te nemen, wat resulteerde in de afstemming van de CXA81 Mk II die je vandaag de dag hoort.”
Test Tracks

Welke specifieke tracks of soorten muziek waren cruciaal bij het testen van de CXA81 Mk II, en waarom? Hoe beïnvloedden deze testtracks de uiteindelijke technische beslissingen voor de versterker?

“Elbow – Mirrorball: Een favoriet in het team om detail en helderheid te begrijpen. De punch van de drums, helderheid van de vocalen, timing en aanwezigheid. Bij 1:39, wanneer het geluidsbeeld omhoog gaat, hoe dramatisch en boeiend is het dan?

Moloko – I Want You: Nog een favoriet in het team voor betrokkenheid en opwinding. Laat het ritme je meevoeren? Hoe zijn de ritme, timing en dynamiek?

Gomez – Make No Sound: Deze is nuttig om details in de schorre stem, de gitaar snaren en de helderheid van de drums op te pikken. Bij 1:43, wanneer het geluid toeneemt, kan de versterker dit aan en hoe goed?”
 
Ook benieuwd naar de test tracks, luisters ze hier op TIDAL
Test Tracks Cambridge Team
Het Oordeel: Waarom Upgraden naar CXA81 MKII?

Voor iemand die overweegt een upgrade uit te voeren of iemand die op zoek is naar een nieuwe versterker, wat maakt de CXA81 MKII een must-have in hun audio-opstelling? Hoe verbetert dit product de CX-serie als geheel?

“Bij het afstemmen van de CXA81 Mk II moesten we ook rekening houden met de ontwikkeling van de CXN100. CXN100 heeft de geluidsprestaties verbeterd door extra detail en helderheid toe te voegen en heeft een verbeterd geluidsbeeld dat overeenkomt met de CXA81 Mk II. De CXA81 Mk II is nu de perfecte partner voor CXN100, omdat ze zijn afgestemd met elkaar in gedachten. Ze vullen elkaar perfect aan in het presenteren van dezelfde audioweergave: extra detail, helderheid en een veel verbeterd geluidsbeeld met echte aanwezigheid.”

Kort samengevat, wat hoop je dat luisteraars zullen meenemen uit hun ervaring met de CXA81 Mk II?

“Om de CXA81 Mk II volledig te waarderen, hoef je alleen maar te ontspannen, een plekje te zoeken en te luisteren. We hopen echt dat je geniet van wat ons team heeft bedacht. We geloven dat het een stap voorwaarts is ten opzichte van de veelbekroonde CXA81, wat geen geringe prestatie was!”

Wat betekent de release van de CXA81 MKII voor de richting en filosofie van het merk?

“De geschiedenis van het Cambridge Audio geluid is altijd leuk, boeiend, opwindend en dynamisch geweest. Het introduceren van onze Edge-reeks enkele jaren geleden heeft onze prestatiegrenzen verlegd met zeer hoge niveaus van detail, helderheid en aanwezigheid. De CXA81 Mk II behoudt het plezier, de betrokkenheid en de opwinding die overeenkomen met onze geschiedenis, maar voegt veel van dat detail, helderheid en aanwezigheid toe die te vinden zijn in Edge.”
merken

Onze andere berichten

Cambridge CXN100 Review HiFi.nl

Netwerkspelers van Cambridge Audio presteren al sinds de eerste generatie erg goed en de opvolgende CXN-modellen presteerden op vele vlakken zelfs nog beter. Met de introductie van de CXN100 ervaren we de tot nu toe beste streamingbeleving; de fabrikant verdient hier de maximale score voor.

Bekijk bericht