OVER DIMEX

Onze kantoortijden zijn: van maandag tot en met donderdag van 10.00 u tot 17.00 u.

Dealers van Dimex producten zijn altijd bedrijven die hun sporen verdiend hebben op het gebied van audio-en/of videoadviezen, zijn geen 'dozenschuivers' en hebben vaak een speciale ingerichte luisterruimte en een eigen technische dienst. Er wordt ook vaak aan huis gedemonstreerd en eenmaal aangeschafte apparatuur wordt, indien gewenst, bij u thuis geïnstalleerd. Kortom, bij 'Dimex dealers' staan kwaliteit en service altijd voorop.

Dimex geeft minimaal 2 jaar garantie op alle apparatuur maar vindt ook dat een klant niet gestraft moet worden met zijn vertrouwen in een product.  Daarom bieden wij een 'geen gezeur garantie'', ook als de garantieperiode een paar weken voorbij zou zijn.

Geachte muziekliefhebber,

Het is natuurlijk nuttig en interessant om tijdens een audiotentoonstelling of dealershow demonstraties te mee te maken van de merken waarin u bent geïnteresseerd. Maar... doe dat na bij uw dealer in de showroom een voorselectie te hebben gemaakt en maak uw definitieve keuze daarna bij u thuis. Alleen op die manier kunt u verantwoord tot een gefundeerd oordeel over de geluidskwaliteit komen.

Beschouw wat u tijdens zo'n show hoort slechts als een eerste kennismaking want het aantal onbekende factoren in zo'n demonstratie is veel te groot om iets anders dan een indruk te kunnen geven: de ruimte, de aankleding (akoestiek), de muziek, de apparatuur en het volume. Allemaal factoren van grote invloed die u niet kent.
Een veel gehoorde klacht is dat de meeste installaties die men demonstreert in een onbereikbare prijsklasse vallen. Voor 1% verbetering betaal je vaak 1.000% meer. Dat is natuurlijk geen probleem als je dat geld hebt liggen of het 'er voor over' hebt.

Wij kiezen er liever voor te laten horen dat betaalbare sets ook grote prestaties kunnen leveren. Cambridge Audio is zeer betaalbaar en klinkt uitstekend, lees de diverse testrapporten er maar op na. We adviseren dit merk dan ook met een gerust hart voor toepassingen met onze middenklasse- en high-end luidsprekers. Vanzelfsprekend zult u onze Scansonic, Spendors èn luidsprekers van andere fabrikanten bij uw dealer ook op veel duurdere apparatuur kunnen beluisteren, maar beslist noodzakelijk is het naar onze mening niet.

De enige referentie: uw eigen oren

Over klank kunnen we natuurlijk oeverloos discussiëren. Bij Dimex is de enige referentie de klank van onversterkte akoestische instrumenten en stemmen. Onze favoriete (maar ondergewaardeerde*) singer/songwriter Loudon Wainwright III hebben wij vele malen met en zonder versterking live kunnen beluisteren; o.a. onversterkt in de lobby van een voormalig hotel in Parijs, versterkt tijdens een Crossing Border Festival -Congresgebouw Den Haag-, in de open lucht -Lokeren-, alsook in Paradiso en de Melkweg. We weten daardoor precies hoe hij daar klonk en thuis zou moeten klinken.

Zaalversterking wordt altijd ge- en verkleurd door de apparatuur in de zaal en de klankkleur daarvan wordt niet in de laatste plaats bepaald door de tegenwoordig alom aanwezige en virtuoos aan alle beschikbare knoppen draaiende en schuivende mixjockey. Tijdens een jazzfestival in Rotterdam werd onlangs zelfs een - luid binnenspelende - bigband versterkt. De werkelijke klank wordt daarmee naar onze mening vakkundig(?) om zeep geholpen. Als u die versterkte weergave thuis zou willen benaderen moet u niet bij Cambridge Audio zijn en dient u eigenlijk meerdere soorten PA-installaties aan te schaffen, elk apart te gebruiken voor het weergeven van het Paradiso-, Melkweg- of openluchtgeluid.

Wat is nou de werkelijkheid

De weergave van de opname van een kamer- of symfonieorkest in een concertzaal is heel ander verhaal. Die opnametechnici zijn weliswaar professioneler bezig dan die in de eerdergenoemde zalen, maar we hebben toch ook te maken met de persoonlijke voorkeuren, de invloed van de gebruikte microfoons en het aantal, de monitorluidsprekers en de zaalakoestiek. Toch zijn er hifi ''kenners'' die in geen jaren een concertzaal van binnen hebben gezien en zich toch een ''professioneel'' - en vaak vernietigend - oordeel aanmatigen over bepaalde (topklasse) geluidsappa­ratuur. Vertrouw vooral gerust op uw eigen oordeel; U moet er immers zelf naar luisteren!

Lagetonenweergave

Alle luidsprekers zijn zeer gevoelig voor de plaatsing en dreunen indien ze in een hoek van de luisterruimte worden geplaatst, of reflecteren tegen de vloer. Pseudolaag in plaats van echt laag. Als je 'n keer het verschil hebt gehoord, weet je beter...

Het belang van de laagweergave wordt op papier overigens zeer overschat. Het oude credo geldt nog altijd: 'het opvallende van goed laag is dat je er zo weinig van hoort...'. Probleem van het laag in veel Europese huiskamers zijn de vorm en grootte van de huiskamer. Vorm: met een breedte van ca. 4 meter ligt de resonantiefrequentie rond de 80 Hz, een frequentie die in alle muziek veelvuldig voorkomt en leidt tot een dreunend en bonkend resultaat; als gezegd vaak nog versterkt door plaatsing in een hoek. Grootte: hoe luider men afspeelt, hoe groter het probleem. In de breedte opstellen van een kamer van 4 x 6 meter vermindert dat effect aanzienlijk. Hoe groter de kamer, hoe beter het laag tot zijn recht zal komen en hoe luider men kan afspelen; hoe kleiner de kamer, hoe zachter men zal moeten afspelen.

Naar onze mening gaat het in de eerste plaats om het weergeven van muziek met zo min mogelijk kleuring en dat benaderen Cambridge Audio versterkers, receivers en CD-spelers alsmede Scansonic en Spendor luidsprekers naar onze bescheiden mening heel erg goed. Al deze merken hebben wij, met de werkelijkheid als referentie, geselecteerd uit een enorm aanbod. Ze hebben weliswaar een eigen karakter maar vallen binnen onze 'kleurloos­heidsnorm'; de illusie van de concertzaal wordt er zeer aange­naam mee benaderd.

Bel of e-mail ons wan­neer u naar aanleiding van het boven­staande nog opmerkingen of vragen heeft.

Dimex Reference Audio Equipment B.V.

(*) ...He could have been as great as Bob Dylan or Springsteen if he wouldn't have such a good sense of humour....